joi, 6 mai 2010

Zona Padiş din Munţii Bihor







Zona Padiş din Munţii Bihor este situată in inima Munţilor Apuseni, în cadrul Parcului Natural Apuseni fiind cunoscută atât in Romania cât si în străinătate atât pentru peisajele minunate pe care le oferă cât şi pentru relieful carstic extrem de bine reprezentat.
Traseele turistice sunt variate şi sunt accesibile pe timpul verii pentru toate categoriile de turişti. Printre obiectivele turistice care merită să fie vizitate se numără: Cetăţile Ponorului, unde putem vizita Peştera Cetăţile Ponorului, peştera cu cea mai înaltă intrare din Europa(75 m).

Un alt obiectiv foarte interesant îl reprezintă Cheile Galbenei. Pentru a le vizita, recomand însă un traseu mai lung, dar interesant, care să includă atât cheile propriu-zise cât şi alte obiective turistice. Traseul de care v-am spus trece pe la Piatra Galbenei şi pe la Focul Viu( primul obiectiv este un punct de belvedere foarte frumos, de unde se observă toată zona de sud a Munţilor Bihorului iar a doua locaţie este o peşteră ce adăposteşte al treilea volum de gheaţă din Europa), coboară apoi la firul Văii Galbena, prin Poiana Florilor( de o frumuseţe deosebită, mai ales vara) şi traversează Cheile Galbenei care sunt foarte spectaculoase, atât din punct de vedere al dificultăţii cât şi a peisajelor pe care le oferă. Valea Galbenei străbate Cheile Galbenei pe o porţiune de cca. 3 km, printr-o zonă cu pereţi stâncoşi abrupţi, cu peşteri, cascade şi căderi de apă spectaculoase. Foarte interesant este şi Izbucul Galbenei, locul din care izvorăşte Valea Galbenei.
Printre alte zone care merită să fie vizitate se numără Cheile Someşului Cald, traversate de valea Someşului Cald, ce îşi croieşte drumul printre pereţi de stâncă impozanţi dar şi prin Peştera Cetăţile Rădesei( una din văile care formează Someşul Cald traversează peştera). De asemenea există şi alte trasee turistice care fac legătura cu alte zone turistice: există trasee spre Stâna de Vale, spre Cabana Vlădeasa, Gheţarul Scărişoara dar şi Vf. Bihorul( cel mai înalt din Carpaţii Occidentali-1849 m)
Informatii furnizate de: Mircescu Cristian
Foto2: www.ecotoporadea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu