vineri, 7 mai 2010

Munţii Vlădeasa


Zona Munţilor Vlădeasa este cunoscută de majoritatea turiştilor pentru posibilitatea practicării sporturilor de iarnă, dat fiind faptul că există o pârtie de ski, în apropierea Cabanei Vlădeasa dar şi pentru faptul că pantele vestice ale acestui masiv oferă posibilităţi bune pentru practicarea sporturilor de iarnă. Totuşi, dacă încercaţi să vizitaţi aceşti munţi vara, însă mai ales toamna veţi pleca de aici cu amintiri de neuitat. Peisajele pe care aceşti munţi le oferă( panorame largi cu întreaga zonă de nord a Munţilor Apuseni) dar şi obiectivele turistice variate vă vor îndemna să reveniţi şi cu alte ocazii pe aceste meleaguri.

Principalul punct de plecare pe majoritatea traseelor turistice marcate este Cabana Vlădeasa. Pe lângă faptul că oferă condiţii de cazare foarte bune la un preţ rezonabil este astfel amplasată încât să ofere posibilitatea vizitării cât mai multor obiective. O scurtă plimbare de o oră ne duce pe Vf. Vlădeasa(1836 m-al doilea vârf ca înălţime din Carpaţii Occidentali) de unde avem privelişti minunate în toate direcţiile, atât spre Depresiunea Transilvaniei cât şi spre partea nord-estică a Apusenilor( Munţii Gilău, Muntele Mare), partea centrală( Munţii Bihorului) şi partea de nord-vest( Munţii Plopiş, Munţii Pădurea Craiului, Valea Drăganului). O altă zonă extrem de interesantă care poate fi vizitată este zona de izvoare a văii Stanciului. În partea nordică a acestei zone se află masivul Pietrele Albe, un masiv calcaros abrupt de cca. 150 m. Odată ajunşi la firul văii Stanciului( de la Pietrele Albe), putem merge pe vale vreo 3 km şi sosim la Cascada Răchiţele, o cădere de apă înaltă de vreo 20 m. Locul în care este situată, deoarece este înconjurată de pereţi de stâncă foarte înalţi dar şi pădurea de conifere din zonă oferă acestei zone un farmec aparte.
Alte trasee de legătură cu alte zone, care sunt la fel foarte interesante şi merită să fie parcurse ar fi spre Cabana Padiş( 12 ore de mers pe jos) şi spre Valea Drăganului ca traseu de plecare de la Cabana Vlădeasa. Deşi este un traseu foarte puţin umblat el traversează zone foarte frumoase, prin cătune izolate( Traniş,Vişag) unde încă se păstrează tradiţiile şi sărbătorile vechi. Punctul final al traseului este Valea Drăganului( se ajunge la firul văii Drăganului la cca. 11 km. de la gura de vărsare în Crişul Repede). De aici, se poate continua itinerarul spre Barajul Floroiu( aflat la 13 km de aici) de unde ne putem întoarce spre Cabana Vlădeadsa, prin Valea Zârnei, printr-o zonă bogată în păduri dese de molid, dar şi foarte puţin frecventată de turişti. Dacă dispuneţi de condiţie fizică şi dacă aveţi o hartă bună la îndemână se poate încerca o trecere spre Valea Iadului, peste creasta ce separă bazinul văii Drăganului de bazinul văii Iadului. Deşi este o tură destul de solicitantă şi necesită efort, ea merită încercată. Peisajul rupt parcă dintr-un colţ de rai( păduri, poieni şi case tradiţionale din lemn plus panorame în toate direcţiile posibile) îi va impresiona cu siguranţă pe cei amatori de drumeţie.
Informatii furnizate de : Mircescu Cristian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu