duminică, 9 mai 2010

Munţii Trascău


Pentru Munţii Trascău, propun o tură de două zile în cadrul căreia turistul poate vizita câteva dintre cele mai interesant obiective din zona centrală a acestor munţi. Traseul propus începe din localitatea Valea Mănăstirii( pe Valea Geoagiului, la cca. 15 km de oraşul Teiuş de pe Valea Mureşului). Pentru început, în prima zi se poate face un traseu de încălzire până la Cheile Râmeţului. Se merge în amonte pe Valea Geoagiului vreo 4 km, se trece de un loc bun de campare aflat pe malul stâng al văii după care se ajunge la intrarea în Cheile Râmeţului. Se poate opta pentru întoarcere, pe drumul pe care am venit până aici sau se pot vizita cheile, pentru cei care dispun de o pregătire fizică bună. După o primă porţiune parcursă pe malul apei, se traversează valea prin apă, se caţără un perete stâncos iar apoi traseul urmăreşte Brâna Caprelor, zonă în care poteca este foarte îngustă iar traseul cere o pregătire fizică mai serioasă.
Panorama care se deschide asupra versantului opus al cheilor este foarte frumoasă: se observă pereţi de stîncă abrupţi, de aproape 200 m înălţime, care se prăbuşesc la verticală spre firul văii. La capătul cheilor se ajunge în cătunul Cheia, unde pot fi admirate tradiţionalele şuri caracteristice pentru zonă. Acoperişul acestor şuri este foarte înalt şi este construit exclusiv din paie. Restul construcţiei este din lemn. Cătunul este părăsit, doar 2 familii mai locuiesc aici în prezent. Întoarcerea se poate face pe unde am venit, sau, pentru cei cu o doză suplimentară de adrenalină, se poate opta pentru întoarcere pe firul văii, exclusiv prin apă, cu unele porţiuni destul de adânci( în unele locuri este nevoie de înot pentru a depăşi câteva pasaje mai dificile).
De la Valea Mănăstirii, a doua zi, plecăm pe marcaj bandă roşie, trecem de cătunul Faţa Pietrii( un loc de altfel minunat, aflat la baza unei creste calcaroase impunătoare) după care ajungem la Pârâul Tecşeştilor. De aici, propun o scurtă drumeţie spre Piatra Cetii. Pornim prin cătunul Răicani, tot pe marcaj bandă roşie după care ajungem la baza Pietrei Cetii. Cei care au condiţie fizică bună pot alege să urce pe vârf. Deşi efortul depus este unul serios iar traseul solicitant, chiar merită. Odată ajunşi pe vârf putem observa toată zona de Sud-Est a Apusenilor( Munţii Trascău), partea vestică a Pietrei Cetii, stâncoasă şi abruptă iar în zilele cu cer senin şi atmosferă clară putem vedea chiar şi Carpaţii Meridionali. De la Piatra Cetii, putem să ne întoarcem la Valea Mănăstirii sau putem merge spre Cheile Întregalde( pe marcaj triunghi roşu) o rezervaţie naturală deosebit de frumoasă, mai accesibilă decât Cheile Râmeţului dar cu farmecul ei ( de menţionat că este locul cu altitudinea cea mai joasă din România unde creşte floarea de colţ,la o înălţime de 500 m).
Informatii oferite de Mircescu Cristian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu