marți, 11 mai 2010

Alina-Ioana Popescu - Padure nebuna



"Padure nebuna", varianta inregistrata, dar totusi foarte fumos interpretata.

Anotimpul 5 - Tincturi de frunze




"Tincturi de frunze", sau "Romanta de toamna"

Cantece de munte

Acest post il voi rezerva cantecelor de munte. Ce sunt ele si ce le face atat de speciale? Sunt niste melodii usor de cantat la chitara cu versuri care slavesc muntele sau a caror protagonisti sunt oamenii muntelui. Sincera sa fiu sunt multe astfel de melodii si sunt imposibil sa le cunoasca cineva pe toate. Cert este ca ele creaza o atmosfera aparte atunci cand excursionistii se strang seara in jurul focului cu chitarile in brate si incep sa le cante. As incerca eu sa va descriu atmosfera si sentimentele, dar imi e aproape imposibil. Va las sa experimentati singuri. Pana una alta, am sa postez in randurile ce urmeaza versurile unor cantecele mai scurte si, daca voi gasi, si melodiile lor. Ma bazez pe faptul ca arhicunoscutul "Andri Popa" nu mai trebuie sa il postez...il stie toata lumea! Asadar "ascultare" placuta!

Zona Vȃrtop


Zona Vartop, situata pe cumpana apelor intre Bazinul Crisurilor si Bazinul Ariesului este cunoscuta in special pentru practicarea sporturilor de iarna. Aici exista o partie de schi si in prezent se lucreaza pentru construirea altora. Zona este in plina dezvoltare si recent a primit statutul de sat de vacanta. Potentialul turistic al zonei este forte mare, avand conditii optime pentru practicarea drumetiilor, a turismului cu bicicleta, zborului cu parapanta si speologiei in timpul verii, iar iarna se poate practica drumetia de iarna, schiul alpin, schiul de tura, catarare pe gheata, se pot face plimbari cu sanii trase de caini sau cu rachete de zapada. De aici pot fi vizitate Groapa Ruginoasa, un spectaculos fenomen de eroziune naturala, Cascada Varciorog cu o inaltime de 15 m ce cade inspumata dintr-o singura saritura sapand la baza ei o uriasa marmita, Varful Cucurbata Mare (Varful Bihor) cel mai inalt varf din Muntii Bihor, 1849 m, care ofera privelisti spectaculoase.
Fiind cam cea mai cunoscuta zona turistica cu potential din muntii Apuseni, Vartopul atrage tot mai multi turisti nu doar prin prezentza a 2 partii de ski amenajate, ci si prin diversitatea punctelor de atractie din zona, Pestera Scarisoara, Cascada Virciorog, Groapa ruginoasa si multe alte trasee ce fac legatura cu alte puncte de atractie turistica.

luni, 10 mai 2010

Defileul Crişului Repede între Şuncuiuş şi Vadu Crişului





Defileul Crişului Repede se întinde pe o distanţă de aproape 40 km, fiind situat pe cursul superior al Crişului Repede, între Depresiunea Huedinului şi Depresiunea Vad-Borod. Geografic vorbind, este situat în partea nordică a Munţilor Apuseni şi desparte Munţii Vlădeasa şi Pădurea Craiului la sud de Munţii Meseş şi Munţii Şes (Plopiş) la nord. Desigur, întreg defileul este o zonă montană foarte frumoasă însă porţiunea cea mai interesantă pentru turişti este situată între localităţile Şuncuiuş şi Vadu Crişului din judeţul Bihor.

duminică, 9 mai 2010

Munţii Trascău


Pentru Munţii Trascău, propun o tură de două zile în cadrul căreia turistul poate vizita câteva dintre cele mai interesant obiective din zona centrală a acestor munţi. Traseul propus începe din localitatea Valea Mănăstirii( pe Valea Geoagiului, la cca. 15 km de oraşul Teiuş de pe Valea Mureşului). Pentru început, în prima zi se poate face un traseu de încălzire până la Cheile Râmeţului. Se merge în amonte pe Valea Geoagiului vreo 4 km, se trece de un loc bun de campare aflat pe malul stâng al văii după care se ajunge la intrarea în Cheile Râmeţului. Se poate opta pentru întoarcere, pe drumul pe care am venit până aici sau se pot vizita cheile, pentru cei care dispun de o pregătire fizică bună. După o primă porţiune parcursă pe malul apei, se traversează valea prin apă, se caţără un perete stâncos iar apoi traseul urmăreşte Brâna Caprelor, zonă în care poteca este foarte îngustă iar traseul cere o pregătire fizică mai serioasă.

sâmbătă, 8 mai 2010

Stana de vale



Situata in apropiere de Beius, judetul Bihor, Stana de Vale este una dintre cele mai cunoscute statiuni din tara.
Amplasata la o altitudine de ~1100 m in Muntii Apuseni(Vladeasa), este complet izolata si inconjurata de munti.
Beneficiaza de nenumarate atractii, insa probabil cel mai vizitat obiectiv turistica este Izvorul Minunilor, fiind una dintre cele mai pure si apreciate ape de izvor de la noi din tara.
Stana de Vale beneficiaza de locuri de cazare in hoteluri si vile de 2-3-4 stele la tarife acceptabile. Pe langa acestea, pentru doritori, mai exista spatii de campare special amenajate.
Accesul se face pe drumul Deva-Oradea care se ramifica din Beius spre Stana de Vale (~25km) trecind prin localitatea Budureasa. Dupa Budureasa peisajul este de-a dreptul de vis, drumul fiind un mini-Transafagarasan cu serpentine si peisaje exceptionale. Soseaua este asfaltata si deschisa in tot cursul anului.

Obiective turistice in zona:
-Izvorul Minunilor
-Cascada Iadolina
-Pesterile Ursilor si Meziad
-Boga, Padis si Cetatile Ponorului
-Valea Iadului si Pestera cu apa
-Coada lacului (lacul Lesu) si foarte multe altele

Roza Vanturilor - Rapa





Am promis sa postez un clip cu imagini din Padis dar adevarul este ca nu am gasit unul potrivit. Asa ca m-am gandit sa compensez lipsa pozelor adaugand ceva dragut!
"Rapa" este una dintre melodiile de munte preferate de mine. Bineinteles, varianta inregistrata nu o va putea inlocui niciodata pe cea cantata live in jurul focului, sub cerul instelat( sau nu, depinde de vreme:D). Atmosfera creata de sunetul chitarii in linistea noptii reci de munte te marcheaza pur si simplu, intr-un mod placut ce-i drept. Daca in jurul tau se afla prietenii tai de-o viata, tabloul se apropie de perfectiune. Nici racorea noptii si nici intunericul apasator nu mai au nicio influenta asupra ta. Tu esti cuprins de vraja momentului.
Va las acum sa va bucurati de cantec.

vineri, 7 mai 2010

Munţii Vlădeasa


Zona Munţilor Vlădeasa este cunoscută de majoritatea turiştilor pentru posibilitatea practicării sporturilor de iarnă, dat fiind faptul că există o pârtie de ski, în apropierea Cabanei Vlădeasa dar şi pentru faptul că pantele vestice ale acestui masiv oferă posibilităţi bune pentru practicarea sporturilor de iarnă. Totuşi, dacă încercaţi să vizitaţi aceşti munţi vara, însă mai ales toamna veţi pleca de aici cu amintiri de neuitat. Peisajele pe care aceşti munţi le oferă( panorame largi cu întreaga zonă de nord a Munţilor Apuseni) dar şi obiectivele turistice variate vă vor îndemna să reveniţi şi cu alte ocazii pe aceste meleaguri.

joi, 6 mai 2010

Zona Padiş din Munţii Bihor







Zona Padiş din Munţii Bihor este situată in inima Munţilor Apuseni, în cadrul Parcului Natural Apuseni fiind cunoscută atât in Romania cât si în străinătate atât pentru peisajele minunate pe care le oferă cât şi pentru relieful carstic extrem de bine reprezentat.
Traseele turistice sunt variate şi sunt accesibile pe timpul verii pentru toate categoriile de turişti. Printre obiectivele turistice care merită să fie vizitate se numără: Cetăţile Ponorului, unde putem vizita Peştera Cetăţile Ponorului, peştera cu cea mai înaltă intrare din Europa(75 m).

Vama - Fericire (Ecotop Oradea)

miercuri, 5 mai 2010

Eternul Padis


Astazi va invit să descoperiti Padisul, cea mai cunoscută zona turistica din Muntii Apuseni, celebră prin relieful carstic, remarcabil aici prin suprafată, grandoare si varietatea de forme. Un imens complex carstic (Cetatile Ponorului), nenumărate doline, pesteri, avene, ghetari (Focul Viu), canioane sălbatice (Valea Galbenei, Valea Boga), râuri care dispar în pământ si reapar la distantă de kilometri în surprinzătoare izbucuri, chei de-o indescriptibilă frumusete(Cheile Somesului Cald), lacuri subterane, cascade...(www.padis.ro)

marți, 4 mai 2010

Cuvant inainte...



Aceasta e prima postare de pe primul meu blog! stau si ma uit la taste si nu stiu ce sa scriu....sa descriu blogul? sa spun ceva contine el?...
As vrea sa incep prin a spune ca acest blog este dedicat tuturor celor care iubesc muntele, drumetiile...celor care respecta natura si care au facut o pasiune din a descoperi tot mai multe locuri care par ca sunt rupte dintr-o alta lume....una de basm! Asa ca toti cei care sunt dornici sa afle mai multe despre meleagurile Apusenilor sunt poftiti sa citeasca post`urile ce urmeaza. Voi vorbi despre trasee, locuri "must see", cantece de munte si, ca sa va conving 100% ca o astfel de excursie nu trebuie ratata, voi posta si poze facute de mine sau de prietenii mei, adevarati oameni ai muntelui.
Poate ca o sa va intrebati de ce Apuseni? Cei care sunt din Ardeal stiu de ce!